top of page
  • Кременецький РЦДТ

ВПРАВИ ДЛЯ РОЗВИТКУ КРЕАТИВНОГО МИСЛЕННЯ

Вправа «Комбінування»


Разом з дитиною пограйте, перевтілившись у Юлія Цезаря. Тобто запропонуйте дитины задіяти декілька чуттів одночасно: слухати музику, відчувати аромат квітів, роздивлятися картину, а ще й встигати щось крутити у руках. Важливо, щоб усі дії були усвідомленими та контрольованими. Спочатку буде важко, бо мозок намагатиметься виокремити якусь одну дію чи чуття. Але згодом у дітей почне виходити краще, тренуватися їм стане легше, бо у мозку утворяться нові нейронні зв’язки.

Комбінувати можна не лише дії, а й предмети. Разом з дитиною візьміть якийсь предмет, наприклад, книгу. Дитина має подумати, як можна змінити чи вдосконалити цей предмет. Запропонуйте «приєднати» до книги інші речі. Що буде, якщо до книги «приєднати» дзеркало? А якщо плеєр?

Нехай діти вигадають 20 способів використання стільця. Звичні варіанти брати не можна! Відповіді, що на стільці можна сидіти і стояти не зараховуємо. Оригінальніше – застосовувати його як спортивне приладдя.

Комбінувати можна й слова. Діти можуть позмагатися, хто вигадає більше найнезвичніших словосполучень, наприклад, «прохолодна спека», «сумна радість».


Експрес-натхнення


Перевага таких експрес-вправ у тому, що їх можна виконувати де й коли завгодно. Креативне мислення потрібне не тільки учням. Учителям теж необхідні натхнення та творче мислення. Ці вправи не потребують багато часу та спеціальних умов.

Візьміть аркуш паперу та рівномірно заповніть його звичайними символами на ваш розсуд. Наприклад, хрестиками. А потім почніть хрестики з’єднувати. Малюйте все, що заманеться! Але замальовки не повинні повторюватися. На перший погляд вправа може видатися дуже легкою, але вона розвиває фантазію та гнучкість розуму – можна малювати як прості речі, так і цілий сюжет. Щоденне виконання цієї вправи покаже, що не вона є не такою вже й простою, бо найлегші образи вже мальовано. Мозок почне шукати все креативніші рішення.

Заплющте очі. Подумайте про один із предметів, який знаходиться в кімнаті. Не розплющуйте очі, назвіть якомога більше ознак цього предмета. Розплющте очі та запишіть усе, що запам’ятали, не дивлячись на предмет.

Оберіть вірш, який вам подобається. Застосуйте останній рядок цього вірша як перший рядок власного.

За допомогою 400 слів опишіть ідеальне місце, де ви б хотіли жити.

Напишіть оповідання, яке б починалося словами: «Одного разу в мене була можливість...»

Подорож у часі. Напишіть лист собі ж у минуле або у майбутнє.

Напишіть оповідання про порожній стакан.

Напишіть оповідання про синій предмет.




172 перегляди0 коментарів
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Social Icon

Адреса нашого закладу

Кременецький центр дитячої творчості

Тернопільська обл.,

Кременецький р-н, 

м. Кременець,

вул. Пушкаря Андрія, 7

Телефон: 8 (035-46) 2-17-51

Електронна адреса:

Kremenetscdt@ukr.net

Сайт: www.kremenetsrcdt.wix.com/kremenetsrcdt

Погода в Кременці

Кількість

 відвідувачів сайту

Корисні посилання

Календар подій

Консультаційна підтримка УДСЯО
bottom of page