top of page
  • Кременецький РЦДТ

10 цікавих фактів про бісер



1.Існує історія, що оповідає про походження бісеру. Вона відноситься до фінікійських купців, які займалися перевезенням соди, видобутої в Африці.

Вони зупинилися для відпочинку на березі Середземного моря. Для приготування їжі знадобилися камені, яких не виявилося поруч. Тоді чоловіки вирішили використовувати в якості підставки содові брили. Після того, як вогнище охололо, під ним був виявлений злиток. Він був прозорий як вода, блискучий як золото і твердий як камінь. Це було перше скло, з якого пізніше стали виробляти бісер.

Але це не всі незвичайні факти про бісер. Їх набагато більше.

2. У тринадцятому столітті основним центром з виробництва бісеру стала Венеція. Майстерні перебували на острові. Робочим заборонялося покидати межі острова і розкривати таємницю виготовлення. За це їм загрожувала смертна кара.

Але і привілеями наділялися кращі майстри. Наприклад, їх дочки мали право вважатися патриціями (правлячий клас в Стародавньому Римі). Діти, народжені в такому шлюбі, також вважалися патриціями. Майстрів не переслідували за законом у разі вчинення ними грабежів і розбоїв.

3.Перша майстерня з виготовлення бісеру на Русі, стеклярусу була відкрита Ломоносовим у вісімнадцятому столітті. Прикрасу з нього мали право носити тільки члени царської сім’ї. У стародавні часи бісер виступав в якості грошової одиниці. Ця властивість збереглася по сьогоднішній день. Адже умільці із задоволенням обмінюють свої гроші на упаковки з красивим бісером.

4.Генерал Кутузов мав трубку, чубук якої був покритий орнаментом, виконаним з бісеру.

5.Стіни одного з кабінетів палацу Ораниенбауме (Китай) декоровані панно, виконаними з стеклярусу. При дворі імператриці служила актриса, яка після того, як закінчила кар’єру, стала займатися рукоділлям. Жінка зібрала декількох помічниць за допомогою яких були створені ці унікальні картини, названі в її честь de Chene.

6.Розповідаючи про бісер, цікаві факти про нього, не можна не згадати і те, що в Німеччині існує автомобіль, який повністю покритий бісером.

7.При прийомі на роботу на азіатські підприємства з виробництва рідкокристалічних моніторів, претендентів перевіряють за допомогою бісеру. Деяку кількість матеріалу розсипають на поверхні і пропонують майбутнього співробітника зібрати їх за допомогою дерев’яних паличок. Тест дає можливість визначити моторику рук, швидкість і кмітливість людини.

8.У Південній Кореї померлих родичів кремують, а з отриманого праху виготовляють бісер. Для цього прах необхідно розплавити в спеціальній печі. Він кристалізується і після цього з нього виготовляють бісер.

9.Жінки африканського племені ндбеле славляться як вправні майстрині бісероплетіння. До них їдуть туристи з усього світу, бажаючи придбати надзвичайно гарні вироби з бісеру. Для продажу майстрині виготовляють все, що завгодно. Але для себе – це вироби, які символізують приналежність до племені. Вага прикрас, які вони зазвичай носять може досягати 25 кілограм.

10.Вироби з бісеру в Стародавньому Єгипті наділяли магічними властивостями. Кожна прикраса щось символізує. Коло – це вічність, хрест пов’язують з життям, зображення скарабея символізує відродження після смерті.

Бісер дійсно володіє чарівними властивостями. Вироби з нього вражають своєю красою. Самі ж умільці не стануть заперечувати, що, працюючи з таким матеріалом помітно заспокоюється нервова система, тренується моторика і кмітливість. Тому, якщо ви ще не в числі рукодільниць, швидше приступайте до захоплюючого заняття. Тим більше, що це може принести солідний дохід. Адже вироби з бісеру користуються великою популярністю.

1 257 переглядів
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Social Icon

Адреса нашого закладу

Кременецький центр дитячої творчості

Тернопільська обл.,

Кременецький р-н, 

м. Кременець,

вул. Пушкаря Андрія, 7

Телефон: 8 (035-46) 2-17-51

Електронна адреса:

Kremenetscdt@ukr.net

Сайт: www.kremenetsrcdt.wix.com/kremenetsrcdt

Погода в Кременці

Кількість

 відвідувачів сайту

Корисні посилання

Календар подій

Консультаційна підтримка УДСЯО
bottom of page