top of page
  • Кременецький РЦДТ

Створення і видалення елементів звіту

Гурток "Терабайт". Група №2. Методичні матеріали для самостійного опрацювання під час карантинного періоду. Матеріали будуть доступні відповідно до теми заняття та розкладу роботи гуртка.


Тема. Створення і видалення елементів звіту


Елементи керування – це об’єкти, які відображають дані, виконують дії та надають можливості перегляду й роботи з інформацією, що вдосконалює інтерфейс користувача (надписами, зображеннями тощо). Access підтримує три типи елементів керування: зв’язані, вільні та обчислювані.

  • Зв’язаний елемент керування     Це елемент керування, джерелом даних якого є поле таблиці або запиту. Зв’язані елементи керування використовуються для відображення значень, які отримуються з полів бази даних. Значення може бути текстом, числом, значенням "Так/Ні", зображенням або схемою. Текстове поле – найпоширеніший тип зв’язаного елемента керування. Наприклад, текстове поле форми, у якому відображається прізвище працівника, може отримувати дані з поля "Прізвище" таблиці "Працівники".

  • Вільний елемент керування     Елемент керування, який не має джерела даних (поля або виразу), називається вільним. Вільні елементи керування використовуються для відображення відомостей, ліній, прямокутників і зображень. Наприклад, вільним є надпис, у якому відображається назва звіту.

  • Обчислюваний елемент керування     Це елемент керування, джерелом даних якого є вираз, а не поле. Значення, яке слід використовувати як джерело даних для цього елемента керування, вказується через визначення виразу. Вираз може бути комбінацією операторів (наприклад = і + ), імен елементів керування, імен полів, функцій, які повертають одне значення, і констант. Наприклад, наведений нижче вираз обчислює вартість одиниці зі знижкою 25 відсотків: значення поля "Ціна за одиницю" множиться на константне значення (0,75). = [Ціна за одиницю] * 0,75 Вираз може використовувати дані з поля базової таблиці чи запиту або з елемента керування у звіті.

Під час створення звіту доцільно спершу додати й розташувати всі зв’язані елементи керування, особливо якщо їх у звіті найбільше. Потім можна додати вільні та обчислювані елементи керування, скориставшись інструментами на вкладці Конструктор у групі Елементи керування.

Елемент керування приєднується до поля через ідентифікацію поля, з якого елемент керування отримує дані. Ви можете створити елемент керування, зв’язаний із вибраним полем, перетягнувши поле з області Список полів до звіту. В області Список полів відображаються поля базової таблиці або базового запиту звіту. Щоб відобразити область Список полів, на вкладці Конструктор у групі Елементи керування клацніть Додати наявне поле.

Інший спосіб приєднання поля до елемента керування – ввести ім’я поля в самому елементі керування або в полі значення Джерело елемента керування (ControlSource) на аркуші властивостей елемента керування. На аркуші властивостей визначаються характеристики елемента керування, зокрема ім’я, джерело даних і формат.

Щоб створити елемент керування, краще використовувати область Список полів із двох причин:

  • Зв’язаний елемент керування має приєднаний надпис, який за замовчуванням приймає ім’я поля (або підпис, визначений для поля в базовій таблиці чи базовому запиті), тому вам не потрібно вводити підпис власноруч.

  • Зв’язаний елемент керування успадковує багато параметрів поля з базової таблиці або базового запиту (зокрема значення властивостей Формат (Format), Кількість знаків після коми (DecimalPlaces) і Маска вводу (InputMask)). Тому ви можете бути певні, що ці властивості поля залишатимуться однаковими для кожного створеного елемента керування, зв’язаного з цим полем.

Якщо ви вже створили вільний елемент керування та хочете зв’язати його з полем, у полі властивості Джерело елемента керування (ControlSource) для цього елемента керування слід указати ім’я поля. Щоб отримати докладні відомості про властивість Джерело елемента керування (ControlSource), виконайте пошук у довідці за запитом "Джерело елемента керування" (ControlSource).


Налаштування звіту в режимі розмітки

Створивши звіт, ви можете легко налаштувати його структуру в режимі розмітки. Використовуючи фактичні дані зі звіту як орієнтир, ви можете змінити ширину стовпців, перевпорядкувати рядки, а також додати рівні групування та підсумки. У звіті можна розмістити нові поля, а також визначити властивості звіту та його елементів керування.

Щоб перейти в режим розмітки, клацніть правою кнопкою миші звіт в області переходів і виберіть пункт Режим розмітки.

Звіт відобразиться в режимі розмітки.

Ви можете змінити властивості звіту, його елементів керування та розділів, скориставшись аркушем властивостей. Щоб відобразити аркуш властивостей, натисніть клавішу F4.

Ви можете додати поля з базової таблиці або базового запиту до макету звіту, скориставшись областю Список полів. Щоб відобразити область Список полів, виконайте одну з таких дій:

  • На вкладці Конструктор у групі Знаряддя натисніть кнопку Додати наявні поля

  • Натисніть сполучення клавіш ALT+F8.

Після цього можна додавати поля, перетягуючи їх з області Список полів до звіту.


Налаштування звіту в поданні конструктора

Ви також можете налаштувати макет звіту в поданні конструктора. Ви можете додати до звіту нові елементи керування та поля, додавши їх до бланка. Аркуш властивостей надає доступ до великої кількості властивостей, за допомогою яких можна налаштувати звіт.

Щоб перейти до подання конструктора, клацніть правою кнопкою миші ім’я звіту в області переходів і виберіть пункт Конструктор.

Звіт відобразиться в поданні конструктора.

Ви можете змінити властивості звіту, його елементів керування та розділів, скориставшись аркушем властивостей. Щоб відобразити аркуш властивостей, натисніть клавішу F4.

Ви можете додати поля з базової таблиці або базового запиту до макету звіту, скориставшись областю Список полів. Щоб відобразити область Список полів, виконайте одну з таких дій:

  • На вкладці Формат у групі Елементи керування натисніть кнопку Додавання наявних полів

  • Натисніть сполучення клавіш ALT+F8.

Після цього можна додавати поля, перетягуючи їх з області Список полів до звіту.


Додавання полів з області "Список полів"

  • Щоб додати окреме поле, перетягніть його з області Список полів до розділу звіту, де його потрібно відображати.

  • Щоб одночасно додати кілька полів, виберіть потрібні поля, утримуючи натиснутою клавішу Ctrl. Потім перетягніть вибрані поля до звіту.

Коли ви перетягуєте поля до розділу звіту, Access створює зв’язаний елемент керування "текстове поле" для кожного з полів і автоматично розміщує надпис поруч із кожним полем.




Не забувай про правила роботи за комп'ютером!!!



37 переглядів0 коментарів
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Facebook Social Icon

Адреса нашого закладу

Кременецький центр дитячої творчості

Тернопільська обл.,

Кременецький р-н, 

м. Кременець,

вул. Пушкаря Андрія, 7

Телефон: 8 (035-46) 2-17-51

Електронна адреса:

Kremenetscdt@ukr.net

Сайт: www.kremenetsrcdt.wix.com/kremenetsrcdt

Погода в Кременці

Кількість

 відвідувачів сайту

Корисні посилання

Календар подій

Консультаційна підтримка УДСЯО
bottom of page